Úrmező és Lázár deák térképe

Néha egészen váratlan helyről kerül elő új – de legalábbis általam eddig nem ismert adat. Tegnap Pálosfalvi Tamás Körös megye nemesi társadalmáról írott könyvének adatai között leltem egy máramarosi castellumot!

Úrmezőről (ukránul: Ruszke Pole) van szó. A község Técsőtől közvetlenül északnyugatra, a Talabor Tiszába ömlésénél található, Visk várhegye alatt. Az eredetileg zalai, csébi Pogány család castelluma állt itt 1495-ben. Tudni kell azonban, hogy Pogány Péter az ország bárói közé tartozott: 1491-1501 között pozsonyi ispán volt, 1500-1501-ben pedig királyi udvarmester. Tehát Úrmező kastélya esetében sem egy hétszilvafás nemes zsuptetős házára kell gondolnunk! Valószínűleg ugyanez az épület volt később, 1549-ben Brodarics Mátyásé, a mohácsi vészről tudósító Brodarics István szerémi, majd váci püspök fivéréé is.

Tehát megint gazdagabbak lettünk egy késő középkori-kora újkori castellummal! Hogy melyik volt a képen látható két gyanús kastély közül? Inkább az északira gyanakodnék, de a délebbi is réginek látszik az alaprajzát elnézve. Sajnos napjainkra mind a kettőt elbontották.

Úrmező 1863

Az 1863-ben felmért s már akkor is cirill betűvel megírt kataszteri térképen látható épületek a Google Earth mostani felvételein már nem láthatók.

Magyarország legkorábbi részletes térképén, Lázár deák alkotásán azonban rajta van:

Úrmező 1556

A híres térkép helyneveit, ábrázolt helységeit végignézve arra a következtetésre jutottam, hogy azok kivétel nélkül a korabeli várak, kastélyok, városok, erődített kolostorok jelölései. Sima – központi helyként nem számba jövő – település nincsen köztük. Tehát felfoghatjuk azt egyfajta korabeli “vártérképnek” is.

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s