Árpádhalom

A mai csongrádi Árpádhalom község korábban Nagymágocs újkori határából vált ki. A névadó halom minden bizonnyal őskori (vagy szarmata) tumulus (halomsír). Elsősorban azért gondolhatjuk ezt a feltáratlan dombról, mert a közelében további kisebb, hasonló halmok is találhatók.

Szörényi Gábor régész kollégám figyelt fel a halom északi oldalán még látható – az egykori övezőárok kidobott földjéből keletkezett domború kiemelkedése (“sáncra”). Árpád-kori edénytöredékeket is talált a lelőhelyen. Mindebből joggal következtet arra, hogy az őskori halomsírt a középkorban várként hasznosították újra.

A dombot övező árkot még körben jelöli az 1882-ben készült kataszteri térkép:

Árpádhalom kat 1882

A Google Earth utcaképein:

Teljes mértékben kézenfekvő, hogy a halmot – mint készen rendelkezésre álló terepadottságot – a körárok ásásából következően, újra igénybe vették egy erődített nemesi torony helyeként. Szándékosan nem lakóhelyet írtam! A hasonló toronyvárakra inkább szimbolikus értelemben lehetett igény. Ugye nem nehéz belátni, miért is lakott volna valaki egy toronyban, ha kényelmesebb körülményeket is biztosítani tudott magának és családjának? Viszont a hiúságát erősen legyezhette, hogy büszke tornya messziről látszott a végtelen alföldi síkon s persze messze el is lehetett látni róla!.

Hogy az Árpád-halom helynévként mikor keletkezett, nem tudom. Lehetséges, hogy csak az újkori romantika szülötte – a több helyütt előforduló Árpád-várakhoz hasonlóan. Mindenesetre érdemes volna feltárni, mert az őskori halmok középkori másodlagos felhasználásnak is érdekes, hazánkban régészetileg elsőként dokumentált példája lehetne. Nem mintha maga a halom belsejében lévő, eredeti őskori temetkezés is ne volna érdekes. Mivel a halom épnek látszik, elképzelhető, hogy a későbbi korokban nem fosztották ki.

Most, hogy formailag megint új kormány kezdi meg ma a működését, ismét érdeklődéssel várom, vajon történik-e valami pozitív fordulat a hazai régészet ügyeit illetően? Például megéljük-e egyszer azt, hogy valóban tudományos célú kutatásokra is érdemi lehetőség nyílik?

támogatás 2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s