A vasvári temető

A megyének nevet adó kisváros történelmi temetője egy feltevés szerint az egykori vár területén létesült volna. Már korábban leírtam ugyanitt, hogy a hely alkalmas lenne erődítésre s közismert az összefüggés elhagyott várhelyek és régi temetők (mint utóhasznosítás) között is. Tovább fokozza Vasvár esetében a dolgot, hogy a város középkori, Boldogasszony titulusú plébániatemploma is a mostani temetőben emelkedik.

Ráadásul a kutató, ha rápillant a terület friss műholdképeire, igencsak meggyőző látvány fogadja, egy szép markáns íves jelenség a temető szélén:

Vasvár-Boldogasszony 2017 mh

Felületesen rápillantva hasonlóan csábító a földi kép is:

Vasvár-Boldogasszony 2018

Ha csak ennyit tudnék a helyről, simán elhinném, hogy tényleg itt lehetett az eredeti vasvári vár.

Viszont a földi fotót alaposabban megnézve érzékelhető rajta a gépi földmunka nyoma. A szép íves rézsűt csak az elmúlt években alakították ki:

Vasvár-Boldogasszony 2012 mh

Tehát továbbra sincs okom arra, hogy felülbíráljam a jelenlegi álláspontomat, miszerint a mai rendőrségi épület feletti magaslaton lehetett a Vasvárnak nevet adó vár! (még korábbi elképzelésem a társaskáptalani Szent Mihály templomnak helyet adó, kiváló védelmi adottságú dombra vonatkozott – de azt felülbíráltam, mert túl messze van a szűkebben vett Vasvár – mint “királyi város” központjától! Alatta már egy különálló, Szentmihályfalva nevű település keletkezett.)

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s