Bácsbokod északi határa

Érik az embert meglepetések! Ráadásul olyanok is, melyek elgondolkodtatják ismereteink naprakészségét illetően. Nem csak apró, kisméretű, a mai családi házakhoz hasonlítható méretű erődített helyek várnak még felfedezésre, hanem egészen nagyok is!

Amióta a Google Earth és más műholdképeket közlő oldalak a rendelkezésünkre állnak, rendkívül intenzívvé vált a magasból érzékelhető régészeti jelenségek kutatása. Ráadásul a légtérből vagy a világűrből minden korszak összes objektumát egyben érzékelhetjük az idők kezdetétől napjainkig. Az egyes jelenségek egyenkénti, “kézi erővel” történő régészeti vizsgálata a feladat nagyságrendje miatt – rövid időn belül – eleve illuzórikusnak tűnik. Mindez kiemeli a tipológiai összehasonlítás jelentőségét.

Talán azt is tudomásul kell vennünk, hogy minden egyes kérdésre nem lehet gyors és biztos választ adnunk. Hogy meg tudjuk határozni minden egyes látható jelenség korát, persze célként mindig előttünk kell legyen.

Az egyik legszorgalmasabb “amatőr” megfigyelő, Pesti Levente vette észre Bácsbokod északi határában, kisebb részen már a jelenlegi felsőszentiváni területre is átnyúló hatalmas, kétrészes erődítményt:

A Kígyós-ér (régebbi térképen: Mosztonga) és a Csávolyi-árok találkozásnál képződött félszigetet észak felől két keresztárokkal zárták le, tették védhetővé. A felső ároktól a félsziget déli végéig 1090 m hosszú a védett terület, legnagyobb szélessége 380 m. Vagyis kb. 32-35 hektáros a védett terület.

Egyelőre fogalmam sincsen, melyik korszakban létesíthették! Közeli párhuzamát sem tudnám megnevezni. Az erődítés elkészültének lehetséges legkésőbbi időpontja az 1526-ban átvonuló törökök, vagy előtte 1241-ben a tatárok elleni népi védekezés. Illetve – ad absurdum – az újkőkorig visszamenően bármely régibb korszak.

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s