Abaújvár újabb vára?

A múltról s azon belül például a várakról alkotott elképzeléseinket alapvetően befolyásolják tanulmányaink, olvasmányaink s persze személyes tapasztalataink. Ezek szükségszerűen tartalmaznak leegyszerűsítéséket és az ismert elemeket értelmező kiegészítéseket, feltételezéseket is. Például nem mindegy mit gondolunk, feltételezünk a 11-12. vagy éppen a 13-14. század állapotairól. Azok inkább hasonlíthattak a korabeli nyugati viszonyokhoz, vagy azokhoz képest nagyon elmaradottak voltak?

Abaújvár megyének nevet adó vára az egyik legalaposabban kutatott példája korai sáncvárainknak. Mivel a fa-föld szerkezetű sánc gerincére utóbb kőfal is épült, nyilvánvaló hogy használata megélte a 13. századot is. Nem véletlenül szerepelt 1241/42-ben a tatároknak sikeresen ellenálló várak között.

Az már másik kérdés, hogy mikor épült ez a kőfal? Az egyik lehetséges válasz szerint a 13. században, mert elég elmaradottak lehettünk… E sorok írója viszont már 1993-ban felvetette, hogy Aba Sámuel király építkezése volt a 11. század első felében – ahogyan azt a krónika is írja.

További érdekes kérdéseket vetnek fel az abaújvári várral kapcsolatos 14-15. századi adatok is! Ezek vajon még a régi ispáni vár továbbélését jelentik-e, vagy egy újabb várat? Esetleg csak egy újabb vár építésének kísérletét? Utóbbira vallana , hogy a Perényiek 1399-ben, majd 1405-ben is engedélyt kértek a királytól Abaújváron vár építésére (esetleg újjáépítésére?).

Perényi Péter 1423-ban elhunyt országbíró ráadásul az abaújvári templomba temetkezett! Ez a tény megint csak valami rezidencia meglétére utal.

Ezeknél a kései adatoknál aligha a nagy – kisebb városnyi területű – ispáni várról lehet szó! Ha én lettem volna a Perényi, akkor ide építtetem fel a váramat (a térképen sötétzölddel jelölt egykori temető dombjára, a régi sáncvárral szemközt):

Abaújvár múltjában is van még mit tisztázni! Megmondom őszintén, erre a lehetőségre magam is csak tegnap kezdtem gyanakodni.

maecenatúra

Reklámok

Abaújvár újabb vára?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Logikusnak tűnik. Az új lidar, légi felderítés, fémkeresők stb. segítségével történő kutatás adhat megnyugtató választ. Az, hogy egy sáncot egy_két helyen átvágnak, még nem jelenti, hogy a várról “mindent” tudunk. Váraink kutatása kivétel nélkül befejezetlen, a régészeti anyag nagyobb része feldolgozatlan. a modern technika alkalmazása csak részleges.Minél kevesebbet tudunk, annál szabadabban szárnyalhat a fantázia… (ezt nem Dénes Jóskára értem!!!)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s