Seuso – amit nem tudunk

A számtalan apró mozaik darabkából összeálló kép lassan teljesnek tűnik. Ha egyszer Katalinnak megmutatta a helyet Sümegh s később Katalin is megmutatta azt egy másodmagával a helyszínen megjelent bizalmas ismerősének, akitől magam is megtudtam a helyet – akkor elvileg mindent tudunk, mit kell még tovább vizsgálni?

Sümegh 1980, Katalin pedig 2006 óta halott. Ketten vannak, akiknek megmutatta – magam pedig utóbbiaktól kaptam meg a területről akkor készült fotót. Sajnos Katalint már nem tudjuk megkérdezni, kézírásos feljegyzéseiben sem írt róla. Akikkel a helyszínre kiment, sajnos annak idején nem kérdezték a részleteket, csak tudomásul vették a közlést.

Utólag persze nagyon okosok vagyunk! Meg kellett volna kérdezni alaposabban Katalint az 1976-ban neki Sümegh által elmondottakról. Ennek hiányában következtetésekre vagyunk utalva.

A “római bánya” tavaly nyáron:

dav

Sümegh azt mutatta meg, hová kellett volna feljönni Katalinnak a kisteherautójával. A feltételes mód onnan van, hogy végül a Sümegh által tervezett éjszakai fuvart Katalin nem merte vállalni s ezzel – elmondása szerint – véget is ért Sümegh-gel való “munkakapcsolata”.

Ha Katalin élne, megkérdezhetnénk tőle, hogy vajon Sümegh pontosabban is megmutatta neki, hol van konkrétan a “lyuk”, ahonnan ki kell majd hordaniuk a kincs hat ládányi tartalmát? Logikus következtetésként adódik, hogy nagyon közel!

Amit meg kell vizsgálni: vajon hogyan maradt rejtve a Sümegh (és társa?) általi felfedezéséig? Hogyan maradt azóta is láthatatlan? A válasz valószínűleg ugyanaz lesz. Sőt, mindez visszavezethet minket a kincs kb. 1600 évvel ezelőtti elrejtésének problémájáig is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s