Tiszovc castelluma

A hazánknak királyt (királyokat) is adó Szapolyai család egyik legkorábbról adatolt kastélya a Pozsega megyei Tiszovcon állt. Szapolyai János király (1526-1540) és fia II. János (Zsigmond) választott király (1540-1570) voltak.

Szapolyai

Castellum seu fortalicium – kastély vagy erősség minősítéssel tűnik fel. A rokonok panasza szerint Szapolyai László építtette 1455-ben vagy valamivel előbb.

“Többé nem említik, feltehetően csak megerősített udvarházról volt szó.” – vélekedett róla Engel Pál. A várkutató számára ilyenkor mindig adódik a kérdés: konkrétan hol volt? A hagyományos eszközökkel, íróasztal mellett – papírokból – dolgozó történész megelégszik azzal, hogy a térképen megtalálja Tiszovc (ma horvátul Tisovac) községet. Ha kissé rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy mivel nem ismerjük az épületet vagy a romjait, de legalább a helyüket, akkor ne is keressük. Az emberi elme persze így működik, szeretünk minden lekerekíteni, beilleszteni egy a tökéletességre törekvő rendszerbe. Ha nem ismerünk egy mozaik kockát, akkor a legegyszerűbb azt mondani, hogy figyelmen kívül hagyjuk s aztán nélküle is kirakjuk a képet.

Sokáig fogalmam sem volt a tiszovci várkastély lehetséges helyéről nekem sem. Térkép nem jelöli, helynév sem árulkodik róla. Most sem vagyok 100 %-ig biztos abban, hogy a műholdképen sikerült megtalálnom, de valószínűnek gondolom:

Tiszovc É

A térképen itt van:

Tiszovc 1

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s