Ipolykeszi-Radistye

A helynéven kívül igazából semmit sem tudunk az Ipolykeszi (Kosihy nad Ipľom) határában lévő – a név alapján okvetlenül létező – várhelyről. Nem tévesztendő össze a jobban ismert Ipolykiskeszivel (Malé Kosihy)!

Maga a szláv helynév ‘várhely’ értelmű. Történeti adataink nem ismerik, tehát a szó hagyományos – íróasztal mellől dolgozó – történészi értelmében: ismeretlen történetű! Szerencsétlenebb megfogalmazásban szokták “történelem nélkülinek” is írni az ilyeneket, de ugye nem nehéz belátni, hogy ez hülyeség – hiszen mindennek van története, legfeljebb nem ismerjük!

Sokat mondó, hogy egy magyar törzsnévi település határában régi szláv helynevet találunk. Igaz, a keleti szomszéd Csalomja neve már szláv – mégis meglepő, hogy egy tudtunkkal mindig is magyarok lakta faluban vajon miért maradt fenn – ha kissé torzult és a magyar kiejtéshez igazodott formában is, egy szláv helynév?

A Nagy-patak Ipolyba torkollásánál lévő várhely mérete nagyobb a megszokott Árpád-kori nemesi várakénál. Hogy késő középkori (1301-1526) kastély helye volna, az még kevésbé hihető. Tehát az sem lehetetlen, hogy valóban szláv eredetű? Vagy legalábbis a nevet a magyarokat megelőzően itt élt szlávok adhatták.

A Google Earth felvételén az ovális alakú, kb. 60 x 30 m-es világos folt, halovány sötétebb ároknyommal övezve:

Ipolykeszi-Radistye mh

Ugyanez Keserű László barátom légi felvételén:

DCIM100MEDIADJI_0152.JPG

Hogyha idétlenül poénkodni akarnék, azt is mondhatnám, hogy lám egészen az Ipoly partján is szláv nevű várhelyet találunk, tehát igazságos volt a “Trianon”… de persze Isten őrizz az ilyen eretnek állításnak még a gondolatától is.

Egy biztos azonban: mindenféle nacionalista elfogultságtól mentesen végre komolyan el kellene gondolkodnunk a Kárpát-medence népeinek történetén! Méghozzá a kölcsönös megértés és egymás tisztelete jegyében.

kék

Reklámok

Ipolykeszi-Radistye” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A “Keszi” típusú helynevek egyáltalán nem jelzik az egykori törzsi szállásokat. Árulkodó a szlovák településnév, ami Kosihy, “koszigi(j)”, a régi magyar névalak is ilyen lehetett (Koszig(i), Keszeg(i)) ez rövidülhetett Keszi alakká.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s