Nagycsalomja-Pusztatemplom

A Hont megyei Nagycsalomja (Veľká Čalomija) templomromja jelenleg részben helyreállítva és konzerválva tekinthető meg. Ahogyan az a középkori templomoknál általános, körülötte helyezkedett el a falu régi temetője is. A szintén szokásos jelzésszerű temetőároknál jóval komolyabb, igazi erődítésnek tekinthető védőárok övezi a templomromot.

Keserű László idei, kora tavaszi felvételei:

Az erődítés részlete közelről:

IMG_1585

A templom a középkorban Szent János evangélista tiszteletére volt szentelve (a helyszíni tábla tévesen Mindenszentek titulust ír, nyilván egy reformációt követő patrocinium-váltás miatt). Kegyurai a megyének is nevet adó híres Hontpázmány nemzetség Csalomjai-ágának tagjai voltak. A plébániatemplomról Egyházascsalomjának nevezték eredetileg a mai Nagycsalomját.

Elméletileg kétféle magyarázata lehet a komoly erődítésnek: sok más hasonló hely (Beszterectől Vértesszentkeresztig, Gerlától Zselicszentjakabig) esetében korábbi nemzetségi várba épült bele a templom és monostor – tehát vár előzménnyel számolhatunk. Felmerülhet azonban a templom utólagos erődítése is.

További adatokat csak az erődítéseket is vizsgáló, nagyobb felületű kutatástól remélhetünk! Magam – így előzetesen – az első változatra hajlanék, de természetesen biztosat nem tudok mondani.

A Pusztatemplom a második világháború idején készült negyedik katonai felmérésen:

Nagycsalomja tp

kék

Reklámok

Nagycsalomja-Pusztatemplom” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s