Újratervezés (1.)

Minden kutatás szükségszerűen munkahipotézisekre támaszkodik. Adottnak feltételezünk bizonyos dolgokat ahhoz, hogy a lehetséges összkép más részleteit is az előbbiek összefüggésében láthassuk. Mindig így van ez, ha egy sokismeretlenes egyenletet kell megoldanunk.

Az események résztvevői, a történtek szem- és fültanúi, valamint a tőlük közvetetten információkhoz jutott tágabb környezetük is félreértések áldozataivá vagy hamis meggyőződések öntudatlan terjesztőivé válhatnak. Fokozottan így van ez akkor, amikor nagyon kevés és nehezen felmérhető hitelességű adat áll a rendelkezésünkre.

A jó megoldásnak ráadásul mindig magától értetődőnek, egyszerűnek és meggyőzőnek kell lennie.

Kezdjük ott, hogy a felmerült lehetőségek közül ki kell választanunk már előzetesen az általunk leginkább járhatónak ítélt utat. A Seuso-lelőhely esetében minimum hármas útelágazást tapasztalunk már egy felületes, első megközelítésre is:

  • Pereczes Ferenc és a nyomában Nádorfi Gabriella a szabadbattyáni határban lévő komoly római épületegyüttes területén keresték a kincs lelőhelyét.
  • Magda József és Sümegh egykori munkatársai nyomán én magam is a Szárhegy délkeleti lejtőjének egyik 1975-76-ban kimarkolt pincéje területén feltételeztem.
  • Strasszer István, Harmath József, Födelmesi István, Lelkes Ferenc és S-né Katalin nyomán a szárhegyi kőbánya területén, illetve annak szomszédságában a hegytetőn.

A felsősomlyói lakosként gyermekkorára 2001-ben visszaemlékező Havasi Péter története is a hegyhez, egy ottani “alagúthoz” kapcsolódik. Igaz, ő nem tudta hol kerültek elő az általa látott tárgyak, csak egy arról szóló beszélgetést hallgatott ki, melyben a kincs egy berobbantott alagútban történt 1944 decemberi elrejtéséről volt szó.

Az is már csak következtetés, hogy Sümegh azokat az egyszer már a katonák által megtalált tárgyakat találhatta meg újra, amelyeket a világháború vége felé rejtettek el (ha azonban elfogadjuk Lelkes beszámolóját, akkor biztosan nem azokat találta meg!).

Nem kizárva a lehetséges másik utak helyességét sem, mi a harmadikat próbáljuk meg felgöngyölíteni.

Havasi Péter nyilatkozik 2000-es évek elején:

Havasi Péter

(folyt. köv.)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s