Versec déli határa

Miután két napig általam nem várhelynek tippelt műholdas megfigyelésekkel foglalkoztam, ma egy erősen erődítésre utaló jelenséget mutatok be, ezúttal a bánsági (Szerbia felől nézve: vajdasági) Versec (Vršac) város déli határában:

Versec D

A természetes magaslat északnyugati sarkában egy 12-16 m széles ívelt vonalvezetésű árokkal kanyarintottak le a fennsíkból egy kb. 110 x 130 m-es védett területet.

Ugyanez térképeken jelölve:

Semmi egyebet sem tudok róla egyelőre. Formai, tipológiai alapon talán bronzkori lehet!

Talán két általános tanácsot érdemes adni a hasonló jelenségeket észlelőknek! Minden esetben meg kell nézni a műholdról látható jelenséget domborzati térképen is. Ha a kettő megerősíti egymást, azaz a helynek megvannak a természetes védelmi adottságai is – az már valami. Ugyanis a legtöbb korszak erődítéseinél eleve kedvező pozíciójú helyeket kerestek elődeink.

A másik tanácsom, hogy mindig érdemes megkeresni azt is, melyik település határába esik a megfigyelt objektum – ugyanis arról célszerű elnevezni. A mai Magyarország esetében ehhez legegyszerűbb a http://www.mepar.hu térképes böngészőjét használni, mert azon könnyen láthatóan szerepelnek a községhatárok. A régi nagy ország többi részén leginkább a harmadik katonai felmérés 75.000-es méretarányú, szépen áttekinthető, letisztult rajzolatú térképe javasolható erre.

Ha valaki észlel olyan jelenséget, melynek megítélésben bizonytalan, nyugodtan fordulhat a kérdésével akár hozzám is. Ha tudok, segítek! Az új felfedezéseknek pedig kifejezetten örülök s kiegészítem azokkal a már most is több mint 8500 tételes katalógusunkat!

arany

 

Hozzászólás