Csütörtökhely, a Száva szigetén

A legkorábbi török-magyar harcok során, 1390 nyarán fából emelt erődítményt, “bástyát” (bastitam ligneam) Losonci István macsói bán Csütörtökhely közelében, a Száva szigetén. Akkortájt érte el először a Magyar Királyság déli határait, az első rigómezei csatát (1389. június 15.) követően meghódolt Szerbián keresztül az Oszmán Birodalom.

Nagyon érdekes volna megtalálnunk ennek a korai végvárnak a helyét! Csütörtökhely a mai vajdasági Jamena északi határában feküdt. Egy 18. század végi térképen dűlőnévként délszlávosan, Csetvertkovistye alakban találjuk. Ezen a szakaszon térképeink nem jeleznek szávai szigetet, így talán a mai balparton kereshető egy valamikori sziget helye. A Domuskela felirat mellett, a 83 m-es magassági pont mellett látható kis kiemelkedés jelezheti a vár helyét:

Csütörtökhely tp3.jpg

Ugyanez a hely közelmúltbeli topográfiai térképen:

Csütörtökhely tp1.jpg

A Száva menti ártéri erdőben nem lehet könnyű feladat megtalálni a helyet, de talán nem is lehetetlen.

Megjegyzem, a napjainkra elpusztult középkori Csütörtökhelyhez közeli Marót birtokosa volt a korai törökellenes harcok egyik jelentős szereplője, Zsigmond kiváló hadvezére, Maróti János későbbi macsói bán. Többek között a gyulai vár építtetője. Amikor 1980 táján először jártam Gyulán s láttam a vár melletti lovasszobrot, azt hittem azt Maróti János emlékére állították!

Maróti János - Gyula

Mostanában olvastam viszont, hogy Tóth Béla szobrászművész alkotása csak egy “végvári vitézt” akart ábrázolni. Persze ha végvári vitézen egy hadvezért, országbárót is lehet érteni, akkor akár Maróti János is lehetne!

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s