Névtelen vár felfedezése

Amikor tegnap a Száva menti Csütörtökhelyhez közeli sziget várhelyének kereséséről írtam, még nem tudtam, hogy tőle nem messze, a vajdasági Marót (szerbhorvátul: Morović) határában is észlelni fogok egy számomra mindmáig teljesen ismeretlen, jelentős várhelyet! Az első katonai felmérés térképén egy hatalmas erdőségben, két vízfolyás találkozásánál, Gradatz felirattal szép kétrészes vár ábrázolása látható:

Marót-Gradac 1.jpg

A második és a harmadik katonai felmérés is jelöli. Igaz, ha nem tudnánk a fenti képről, nem jönnénk rá, hogy várhelyről van szó:

Ugyanezt a közelmúltbeli jugoszláv térképen már hiába is keresnénk:

Marót-Gradac tp1

Hasonlóan járunk, ha az erdőről készült műholdfelvételeket tanulmányozzuk: tízből 9 semmit sem árul el! Azonban ennek ellenére sem kell feladni! Szerencsére a Bing Maps képén észleljük a ma is meglévő szép várárkot:

Marót-Gradac bm

Vagyis az, hogy nem látunk valamit, nem azt jelenti, hogy az nincs! Azt jelenti csak, hogy nem látjuk!

További fontos tanulság, hogy a térképek nem azonos pontosságúak és természetesen a georeferálásuk is rejt magában hibalehetőséget! Az első katonai felmérésen, sok azon ábrázolt objektum helye még nem mérésen alapul, így ez a várhely is jelentősen arrébb van a valóságban, mint ahogyan a georeferált térkép alapján lennie kellene. De még a Bing Mapson látható mai országhatár ábrázolás műholdképre illesztése sem pontos. A mai Szerbia és Horvátország közti határ természetesen a vízfolyások közepén húzódik s nem azoktól kissé elcsúszva,mint a fenti képen látjuk.

Az eddig ismeretlen várhely Marót központjától 8 km-re délnyugatra van, a Jamena felé vezető úton közelíthető meg. Történetéről semmit sem tudunk. Jobb híján a Marót-Gradac nevet adtam neki! Középkorinak tűnik s elképzelhető, hogy ez is az újkorra már elpusztult Valkó megyei Csütörtökhelyhez kapcsolódik.

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s