Ságsomlyó vára

A Celldömölk fölötti Sághegy tetején a 20. század elején részben álló falakkal rendelkező várrom volt, azonban a bazaltbányászat még a helyét is eltüntette. Az egykor 290 m tengerszint feletti magasságú hegy jelenleg csak 279 m-es. A különbözet az ország macskaköves útjaiban, vagy éppen lakóhelyem, Csepreg főtéri artézi kútjának felépítményében hasznosult.

De nem csak fizikálisan tűnt el a hegy teteje, hanem a történelmi emlékezetből is kikopott az egykor ott állt nagy alapterületű, kőfalakkal védett vár! Nem mintha pár okleveles adaton kívül sokat tudnánk róla!

A hegy régi képei – még a bányászat megkezdése előtt:

A még gyermek IV. László király nevében adományozták a Ságsomlyó hegyet a rajta lévő várral 1275. októberében, Héder nembeli Dénes fia Herrand királynéi tárnokmesternek. Azonban már ekkor is csak mintegy másodlagosan említették a várat, a lényeg a négy udvarnok falu: Nagyság, Általság, Hőgyész és Kamnat birtokba adása volt. Valószínűleg ez volt az 1272-ben adatolt sági királyi udvarnok ispánság maradék birtokállománya.

Amikor 1296-ban III. Endre király serege éppen a lázadó Kőszegi Iván központi várának ostromára vonult, a sereg útközben a Ságsomlyó hegy alatt táborozott. Itt keltezte egyik levelét Lodomér esztergomi érsek, aki ki is átkozta az egyházból a lázadó nagyurat. Nem sejthette, hogy pár évvel később Iván gróf magát az esztergomi várat is elfoglalja majd (igaz, Lodomér azt már nem érte meg).

Egy biztos azonban, Lodomér levelének keltezése (in castro sub monte Saag Sumloa), vagyis: a Ságsomlyó hegy alatti táborban – konkrétan nem említi a várat. Tehát nem tudhatjuk, hogy azt 1296-ban ostromolták-e?

Adatainkból annyi a biztos, hogy a vár 1275 előtt, a királyi birtoklás idején épült. Igaz, fogalmunk sincsen, mennyivel korábban!

Alaprajzunk sajnos nincs a nyomtalanul elbányászott várról, de az 1857-ben készült kataszteri felmérés hegytetőt határoló vonala nagyjából mutatja azt:

Ságsomlyó 1857

A várfal a tető peremén egy kb. 6 hektáros (400 x 200 m-es ovális) területet határolhatott:

sághegyifal

Mikor és miért épült vajon? Elvben felvethető, hogy akár a Batu kán vezette tatárjárás idején, 1241/42-ben is épülhetett  a környék lakosságának védelmére. Nem ez az egyetlen lehetőség azonban. Ugyanis az ország több pontján ismerünk hasonlóan nagy területű, lényegében ismeretlen történetű kőfalas várakat. Példaként hadd említsem a kassai Hradova-hegyet, a mátraszentimrei Óvárat, a zólyomi Pusztavárat, Gölnicbánya, Murány vagy Tiszolc nagy területű és homályos múltú várait. A Dunántúlon hasonló jellegű a gyulakeszi Csobánc-hegy egész tetőt határoló védőfala – amelyet általában az ismert történeti Csobánc vár külső váraként értelmeznek, nem feltétlenül helyesen! Az Erdélyben nagyobb számban ismert, ismeretlen történetű, archaikus kővárakat most nem is említem!

A nagy alapterületű, ismeretlen múltú kővárak kérdése egyike a magyar vártörténet nyitott kérdéseinek! A válaszhoz talán adalék, hogy Ságsomlyó esetében egy korai királyi udvarnok ispánsággal is kapcsolatba hozható. Hasonlóan királyi udvari birtokkal számolhatunk Pásztón is, melyhez a mátrai Óvár tartozhatott. Utóbbi a mongolok által 1241 tavaszán gyorsan elfoglalt országrész területén állt – tehát kevéssé képzelhető el róla, hogy az a tatárjárás idején épült volna.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam: fogalmam sincs mikor és milyen céllal épülhettek ezek a történelemben nem, vagy alig szereplő hatalmas várak! Egy tűnik csak biztosnak – a méretük és a megvalósításukhoz szükséges anyagi, szervezési háttér miatt, építésük mögött a királyi hatalom állhatott. Ezek voltak az Árpádok korai várai?

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s