Dobrinci-Szolnok újra

Egyszer már, négy évvel ezelőtt röviden megemlítettem az első katonai felmérés térképén akkor frissen felfedezett “Szolnok” várát. A macskaköröm annak szól, hogy az a méretei, formája alapján aligha a magyar idők emléke!

Szolnok Szm 1

A térkép készítője nyilván jobb híján adott nevet az általa látott objektumnak a közeli, újkori Szolnok-pusztáról. Utóbbi könnyen lehet, hogy a Szent István korában élt, a Tisza-parti megyeszékhelynek is nevet adó ispán – esetleg azonos nevű ősének vagy leszármazottjának a birtoka volt. Viszont valószínűleg semmi köze a képen látható kétrészes erődítményhez.

A műholdkép is jelzi a helyet:

Szolnok mh 2007

Igaz, a négyszögletes belső vár és a nyugatról hozzá csatlakozó város (?) arányai némileg különböznek a térképre rajzoltétól – de ez annak tudatában, hogy a térképészek általában nem törekedtek alaprajz-szerű pontosságra egy-egy mellékesen ábrázolt jelenség kapcsán, természetes.

Nem tudok róla, vajon a szerbiai kollégák ismerik-e ezt a helyet? A Római Birodalom részletes térképére mindenesetre rárajzoltam:

Bassiana-Sirmium

Pusztán az elhelyezkedéséből arra lehet gondolni, hogy az 509-536 között keletrómai tartományi központ Bassiana (ma Donji Petrovci) városát védte egy nyugatról, az akkoriban Nagy Theodorik Sirmiumot (Mitrovica) is magában foglaló itáliai gót királysága felőli támadás ellen.

Most abba az elméleti kérdésbe nem igazán mennék bele, hogy vajon a régebbi korok történelme is a mi magyar történelmünkhöz tartozik-e avagy az Árpád vezette honfoglalást valamiféle origónak tekintsük inkább, amely “tabula rasa”-t teremtett?

Egy biztos, éppen a Szerémség területe az, ahol jelentős kontinuitást tételezhetünk fel a római kor és a későbbi korok között is. Aligha véletlen, hogy az ókori birodalmi fővárosok egyike, Sirmium a terület magyar Szerém és szerb Srijem nevének forrása.

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s