Latin János vára?

Ma egy Erdély s azon belül a szászok története szempontjából érdekes kérdést vizsgálunk egy lehetséges – de még felderítetlen – várhely kapcsán. Egyelőre a gyanított nemesi (‘gerébi’) vár, németül Gräfenburg léte is kérdés, de egy terepszemlét mindenképpen megér a dolog!

II. Endre király, a híres 1224-es híres szász kiváltságlevél, az Andreanum későbbi kiadója még 1206-ban “Olasz” János (Johannes Latinus) nevű szász vitéz (miles) Kozdfő nevű birtokát kivette a szász területből s az ennek következtében, önálló nemesi birtokként, a Királyföldön (Königsboden) belüli szigetként egészen a 19. század végéig a magyar (Felső-)Fehér megye része lett. Eredetileg Voldorf, Woldorf, Wallendorf volt a neve, ami János – és vagy az eredeti telepesek – francia, vallon származására utalhat. Tudni kell ugyanis, hogy a régi magyarban az ‘olasz’ főleg őket jelentette, míg a mai értelemben vett olaszokat inkább ‘talján’-nak nevezték őseink.

Ha Olasz Jánosnak, mint afféle lovagnak, a 13. század elején létezett Voldorfon vára, akkor az természetesen a falu fölötti, erődítésre termett dombon állhatott:

Miért gondolom, hogy lehetett? Mert a szász gerébeknek bizony gyakran volt! Lásd: Kelnek, Szászorbó stb.

Később ugyanezen a helyen állt az 1730 táján megszűnt evangélikus szász közösség (erőd?)temploma is (magát az utóbb lebontott épületet még az első katonai felmérés térképe is jelzi a 18.  század végén):

Dombos 1.jpg

Ha jogos a feltételezésünk, akkor itt is a kelnekihez hasonló esettel lehet dolgunk. Tehát a Gräfenburgból utóbb a falu erődtemploma lett (mindez persze egyelőre feltételezés!).

A most Romániához tartozó, vallonokról elnevezett szász falu 20. századi magyar és román neve (jelenleg e két etnikum képviselői élnek a községben), egyaránt elég bizarr! A század elején, az erőltetett magyarosítás keretében a magyar Dombos névre “keresztelték” át, úgymond a környék dimbes-dombos jellegére utalva. A románok pedig az ezzel ellentétes Văleni, azaz ‘völgylakók’ jelentésű nevet adták neki.

A várkutatás dolga nem csak a már ismert helyszínek ismételt vizsgálata, hanem újak felderítése is! Főleg amikor ilyen érdekes történelmi szituációt kell tisztázni, mint egy a Királyföldön belül vármegyei sziget létrejötte – egyben a szász gerébek (‘gróf’-ok) várépítészetének egyik lehetséges korai példája.

arany

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s