Macsó falai

Egy várkutató barátom hívta fel a figyelmemet nemrég P. Szabó Sándornak a Batu kán vezette magyarországi tatárjárással kapcsolatos kínai forrásokat újra tárgyaló, a Hadtörténelmi Közlemények 2018/2. számában megjelent tanulmányára. Ebben a szerző górcsó alá veszi a Macha várával kapcsolatos említéseket is, melyeket előzőleg mások – szerinte és szerintem is tévesen – Váccal vagy Pesttel hoztak volna összefüggésbe.

Szübeetej, Dzsingisz kán híres, tapasztalt hadvezére ugyanis azt mondta a mongol Jüan-dinasztia történetéről szóló szöveg szerint Batu kánnak, hogy “addig nem vonulok vissza, amíg a Tuna folyóig és Macha falaiig nem érek…elvágtatott Macha falaiig …támadást indítottak ellene, bevették, majd visszavonultak”.

Mindez a mongolok 1242-es, Magyarországról történő kivonulásával kapcsolható tehát össze és a Szávától délre eső Macsó elfoglalásáról szól. Gyakorlatilag megerősíti, amit eddig is gondoltam Macsó várának kezdeti komoly jelentőségéről. A valószínűleg III. Béla által 1193-ban elfoglalt észak-szerbiai erődítmény a balkáni magyar terjeszkedés bázisa volt ezek szerint már a tatárjárás előtti korban is.

B. Szabó János 1196 körüli állapotot ábrázoló térképére rárajzoltam, hogy Macsó geopolitikai helyzete jól érzékelhető legyen:

Mo-Bizánc 1196 b .jpg

Aligha véletlen, hogy Macsó – és nem Belgrád, azaz magyarul Nándorfehérvár központtal szervezték meg a déli magyar határtartományt. Ezt nyilván az magyarázza, hogy az amúgy igazán összeurópai jelentőségű centrális helyen lévő mai szerb főváros, csak utóbb, feltehetően Rosztiszláv macsói herceg (IV. Béla kedvenc leánya, Anna hercegnő férje) 1246 utáni hódításának köszönhetően került a bolgárokéból magyar kézre. Egy olyan időpontban tehát, amikor a határtartománynak nevet adó Macsó már több mint fél évszázada az Árpádok birodalmához tartozott. Emiatt “nándorfehérvári bánság” megszervezése csak jóval később – 1427 után került napirendre, amikor a város Lazarevics István szerb despota halálát követően közvetlen magyar ellenőrzés alá jutott s a törökök elleni korai végvárrendszer központja lett.

Amit már többször is leírtam, most nem akarom megismételni: Macsó vára szerintem a Cer-hegységben lévő Trojanovgráddal azonos:

Macsó 2

A kínai forrás tudósítása alapján egyike a tatárjárás előtt is már biztosan létezett, jelentős várainknak!

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s