Zalacséb, a Pogányok várkastélya

A csébi Pogány család nevezetes szerepet játszott az ország életében a késő középkorban és a kora újkorban. Névadó birtokukon épült castellumuk a téma közelmúltban elhunyt kiváló szakértője, Koppány Tibor szerint “elpusztult, ismeretlen helyű”. Több más, a területtel foglalkozó szakember is mindeddig hiába kereste. Pedig valahol volt!

Aki biztosan látta a helyszínt, a magyar régészet 19. századi úttörője, Rómer Flóris. Az ő 1863-ban kemény fedelű noteszbe írt sorait idézem: “Cséb és Salamonvár között a mezőn a Szala partján állott a Pogányok 18 □˚nyi kastélya, ma már sem árka sem téglája” (XII. jegyzőkönyv 74. oldal).” Még egyetemista koromban jegyzeteltem ki az adatot az akkori OMF könyvtárában, az 1980-as évek elején.

Elég konkrét! Szerintem megfejthető – bár a méretadat nyilván úgy értendő, hogy 18 öl oldalhosszúságú a kastélyhely! Négyszögölben számolva ugyanis csak egy 8 x 8 m-es terület jönne ki. A két falu között, a Zala partján, a csébi határban egy nagyjából négyzetes alakú terepalakulatot kell keresnünk.

Ugyan a kataszteri térképek legtöbbször nem alkalmasak hasonló objektumok keresésére, de néha mégis. Íme:

Zalacséb kat

Éppen a két falut összekötő régi út mellett van. A harmadik katonai felmérés térképe 2 m-es szintkülönbséget is jelez ugyanott:

Zalacséb 3

Ezen az utóbbi térképen már a ma használt, a kastélyhelytől keletre húzódó utat is láthatjuk.

Több környékbeli várkastély helye is közvetlenül a folyóból táplált vizesárokkal, az élő meder mentén létesült. Legyen elég a Bériek zalabéri és a Szentgrótiak zalaszentgróti várkastélyainak helyére utalnom.

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s