Pölöske vára

A Dunántúl, sőt az ország történelmének is jelentős helyszínei közé tartozik a ma Szévíznek nevezett Pölöske-folyó széles völgyének közepén, egykori mocsári szigeten épült vár. Hogy a vízfolyást régen így hívták, ma is jelzi a forrásainál lévő Pölöskefő falu neve. A várról viszont először 1270-ben hallunk, amikor ura, a Hahót nemzetség Arnold fia Miklós nevű tagja fellázadt V. István ellen. Később a Kőszegiek Dél-Dunántúlt uraló – Miklós nádortól származó – ágának székhelye lett. Tehát az egyik kiskirályság központja volt! Mint ilyent, I. Károly országegyesítő harcainak keretében, 1321 elején ostrommal foglalták el a király hadvezérei, Csornai – utóbb Kanizsai – Lőrinc és Köcski Sándor.

A török időkben is jeles szerepet játszott, főként Kanizsa török megszállása idején (1600-1690). Akkoriban a Kanizsával szembeni főkapitányság egyik váraként északról a legközelebb esett az oszmán tartomány székhelyéhez. Őrségét, mely bátran szembeszállt 1664-ben Köprülü Ahmed nagyvezír Szentgotthárd felé vonuló seregével is, a törökök az utolsó emberig felkoncolták.

Azt már nem is részletezem, hogy legismertebb birtokos családját, az Ákos nemzetségből származó Pölöskeieket, később pölöskei Ördögöknek hívták (az 1660 táján kihalt família nevének újkorias formája: Eördögh). Ők még 1330-ban kapták Pölöskét királyi adományként, ősük – a híres Mikcs bán érdemeinek jutalma gyanánt.

Egy biztos azonban, ez a jeles vár nemhogy régészetileg kutatatlan, még a helyszín felmérésével sem rendelkeznénk, ha a magyar terepi várkutatás atyjának joggal nevezhető, most is dolgozó – immár 93. évét töltő Nováki Gyula 1958-ban fel nem mérte volna:

Pölöske 1 Korábban, 1572-ben még I. Miksa király megbízásából Giulio Turco talján atyafi készített vázlatot az akkor még javában tető alatt álló, aktív várról:

Pölöske T

Ez a Turco rajzán látható állapot természetesen nem a vár végső kiépültségét ábrázolja, hiszen 1572 után – a 17. század végéig terjedő időkben még igencsak igencsak mozgalmas időket élt meg. Külső várában az Ördögök egy ferencesrendi kolostort is alapítottak – na ez is jól hangzik, de esetünkben nagybetűs ördögökről van szó! A külső várban állt kolostor maradványait kollégáink nemrég részben fel is tárták.

Megjegyzem, a fent látható vártól nyugatra lévő szigeten létezett külső vár alaprajza még ismeretlen. Persze nyilván a sziget alakjához igazodott.Jelentős méretű lehetett, mert Pölöske őrsége – például 1607-es adat szerint – 140 fő volt! Ennyi ember lovakkal együtt nem fért volna el a ma ismert belső várban!

A pölöskei helyszín térképi helyzete ( középső erdős sziget a belső vár, tőle nyugatra a hosszúkás szigeten álltak a kolostort is magában foglaló külső vár falai:

Pölöske tp1

Mondhatnánk, régészeti szempontból ideális helyszíne lehet egy majdani komoly kutatásnak!

arany

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s