A mohácsi csata Földvár faluja

Noha többen és legújabban is egy Majshoz nagyon közeli, azzal keletről szomszédos területen vélik azonosítani a Brodarics István leírása szerint a csatában fontos szerepet játszott Földvár nevű falu helyét, az – több okból is – aligha helytálló. Pláne nem azok után, hogy van jobb javaslat is! Ha a tegnap közölt birtoktérképre nézünk, feltűnhet rajta Udvar hiánya. Ugyan nyelvészetileg bizarrul hangzik, de mi van akkor, ha egy Földvár-(F)udvar újkori délszláv névadással van dolgunk?

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a mai Udvar község helye egy az egyben azonos volna a középkori Földváréval – de tájilag valahol arrafelé keresendő. Pláne, hogy a szemtanú Brodarics szerint a magyar hadrendben állva szabad szemmel látták a Főherceglak-Buziglica felől a domboldalon leereszkedő nagy tömegű törököt. Ez legjobban úgy magyarázható, hogy viszonylag közel, az általában elképzeltnél délebbre sorakoztak fel a magyarok. Köztük és a domb között, még  a lapályon – a kialakuló török hadrend közepén – volt Földvár falu.

Magam nem csatatér-régészeti, részben fémkeresős kutatás révén próbálok Földvár falu fekvésének fontos kérdésére választ találni, hanem a névadó ‘földvár’ azonosításával.

A csatatér szintvonalas térképein feltűnt egy kis, Árpád-kori nemesi várnak megfelelő magaslat a mai Udvar belterületétől északnyugatra:

mohácsi csatatér Udvar

Ugyanez a http://www.fentrol.hu 1969-ben készült légifotóján:

Udvar-Földvár 1969

A Google Earth felvételén:

Udvar-Földvár mh

Györffy György történelmi földrajza szerint a későbbi Földvárt 1223-ban még Ipoltlakának hívták. Akkori birtokosa, Thabor fia Gergely 274 márka értékű kincset rabolt a szekszárdi apátság épületéből. Emiatt II. Endre az elkobzott birtokot az apátságnak adta. Magát a kis várat (‘lak’-ot) még talán az eredeti névadó Hippolit (Ipolt) építhette, ismeretlen időben. Elképzelhető – sőt valószínű, hogy az elpusztult vár területére épült fel utóbb Földvár falu temploma.  Igazán érdekes helyszíne volna egy alapos feltárásnak.

(Aki magára ismer, annak írom: ezt az azonosításomat kéretik nem ellopni!)

pink

Reklámok

A mohácsi csata Földvár faluja” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Brodarics irását nem kéne készpénznek venni ,ha a csatatéren belül volt -keveset láthatott ,ha nem ,akármit irhatott .

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s