Vasvár sokadszor

Vannak problémák, melyeket újra és újra elő kell vennünk, mert az eddigi megoldási kísérleteink nem tűnnek egészen kereknek és meggyőzőnek. Ráadásul másokéi sem azok! Ilyenkor addig kell próbálkoznunk, míg el nem jutunk egy valóban meggyőzőnek tűnő lokalizáláshoz. Hiszen erről van szó, arról az egyszerű kérdésről, vajon hol volt a Vas vármegyének (vagy egybeolvasva Vasvár megyének) nevet adó vár?

(A témáról írt korábbi gondolataimat nem akarom megismételni, azok a blog belső keresője segítségével elérhetőek.)

A dolgok jelen állásának az a lényege, hogy az 1741-ből származó várostérképen Z-vel jelölt kerek várhelyet sejtem annak. A kérdése csak az, a 18. századi vázlaton szereplő várhely a valóságban hol van – vagy hol volt? Nagyjábóli fekvése világos: valahol az egykori zsidó temető északi folytatásában.

Legújabb, tegnap felmerült ötletem:

Vasvár 2019

A jelenleg a rendőrség által használt korábbi szakközépiskola épületét valamikor a 20. század első felében építhették s megelőző régészeti feltárása biztosan nem volt. Ha valaki közelebbit tud róla, kérem ne fogja vissza magát s pontosítsa e téren hiányos ismereteimet!

Sajnos nem tudom, az épület északi oldalán a térképen látható terepalakítás mikor történhetett s mennyiben őrizheti akár a régmúlt nyomait is?

Ugyan mesés néphagyományként jegyezték fel, de szintén érdekes, hogy állítólag egy “elsüllyedt vár” volt valaha a Feneketlen-tó környékén – éppen ezen a területen.

mecenatura

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s