Kaposvár-Tüskevár

Tegnapelőtt egy várkutató kolléga hívta fel a figyelmemet a Kapos-völgy 1778-ban készült kéziratos térképére. Ezen felfigyelt egy régi akasztófa helye körül látható várhely ábrázolására:

Kaposvár-Kecel 1778

A topográfiai térképre piros karikával jelöltem a mai kaposvári Szent István és Szent László utcák házai közt található objektumot:

Kaposvár-Kecel 10

Történeti adatunk nincs róla, viszont nyilván ide vonatkoztatható a Pesty Frigyes 1864-es gyűjtéséből ismert Tüskevár helynév. A 18. századi térkép ábrázolása alapján az Árpád-kortól a 16-17. századig bármely korból származó erődítmény lehetett itt. A dombtető megfelelő adottsággal rendelkezett a Kaposvárról nyugatra, Nagykanizsa irányába vezető út megfigyelésére. Ha nem tudnánk, hogy már az Árpád-korban is építettek hasonló várakat, akkor a törökök kaposvári várának nyugati “tarisznyavárát” feltételezhetnénk ide.

Ha Árpád-kori, akkor a Kecel nevű, utóbb Kaposvár határába beolvadt település birtokosáé lehetett. Biztosabbat egy régészeti feltárás révén tudhatnánk meg, de ez eléggé illuzórikus, hiszen lakótelkek udvaráról van szó.

mecenatura

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s