Seuso-lelőhely lokalizálása

Sokadik verzióban! – folytathatnám a címet. Még pontosabban lokalizálási kísérlete…de címnek úgy túl hosszú volna. A kincs napjainkig lappangó – de közvetett bizonyítékokból ismert, 1976-os előkerülési helyét jelentő alagútrendszerre (labirintusra) gondolok.

Íme egy másik “labirintus”, de biztosan nem erről van szó:

kőszárhegyi ólombánya

Mivel Katalin a Szárhegy tetején, az L-alakú szikla közelében mutatta meg 2004-ben ismerőseinek – és valószínűleg a rendőröknek is (de azt titkolják) – azt a helyet, ahol őt 1976 szeptemberében Sümegh próbálta rávenni a végül elmaradt éjszakai fuvarra, az eddigi keresés döntően e pont közelére fókuszált. A területet “nagyítóval” átnézve sem került azonban elő mindeddig a hegytető környékén az alagútrendszer bejárata.

Az ebből levonható egyik lehetséges következtetés az, hogy valószínűleg nem is ott van! Valóban – ha belegondolunk – nem is volna logikus mélyművelésű római kori bányavágatokat keresni a hegytető felszínéhez közel. Ha az ércet tartalmazó telérek ott lettek volna, akkor nyíltszíni fejtéssel termelik ki azokat. “Labirintus”-szerű bányavágatok csakis mélyművelés esetén keletkezhetnek.

Valami oka mégis kellett annak lenni, hogy Sümegh a hegytetőre irányította a kisteherautót vezető Katalint. Nyilván a megközelítés és a tervezett szállítási útvonal miatt az volt – pontosabban lett volna, mert végül elmaradt a fuvar – a célszerű.

(folyt. köv.)

pink

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s