Seuso logisztika (Katalin információi)

Ahogyan frissebb bejegyzéseimből látható, újra értékeltem a rendelkezésre álló adatokat s arra jutottam, hogy szét lehet szálazni a gubancot. Van egy 1976-ben talált “Katalin-féle” kincs és egy tőle függetlenül, azonos korú és stílusú tárgyakból álló, 1977-ben előkerült “Lelkes-féle” kincs (a mai ismert tárgyak ebből az utóbbiból származnak).

Az utóbbi lelőhely már megsemmisült, mert azon frissiben elbányászták. A Katalin több újságírónak és a rendőröknek is elmondott történetében emlegetett alagút-rendszer (labirintus) azonban a mai napig nincs meg. Logikailag ebből mi következik? Vagy eddig sikertelenül kerestük, vagy sohasem létezett. Magam az eddigi nyomozati anyag alapján az előbbire tippelek.

Sajnos Katalin 2006-ban elhunyt. Van azonban egy ember, akinek nagy részletességgel elmondott mindent, amire emlékezett. Most ő számít az ügy legfontosabb koronatanújának! Persze a többszörös áttétel miatt sok a félreértési és hibalehetőség, de ez mégis  az egyedüli esély arra, hogy megkíséreljük tisztázni a  dolgot. Katalin 2004 és 2006 között ugyanis őneki adta mindazt tovább, amit 1976-ban Sümeghtől hallott.

A sokszor elmesélt történetet most nem akarom megismételni, egyelőre csak a lelőhely hollétére koncentráljunk:

Szárhegy útvonal

A három kérdőjel valamelyikénél lehetett az a pont, ahonnan ideiglenes rejtekhelyre, a Borbély-pincébe kívánta volna szállítani Sümegh a “hatalmas ládákban” talált kincset egy titkos éjszakai fuvarral, Katalin ponyvás platójú kisteherautója segítségével.

Úgy kalkulált, hogy éjféltől hajnalig sikerülhet lebonyolítani a dolgot. Tekintettel arra, hogy 1976 szeptemberéről lehet szó, ez nagyjából 5-5 és fél óra időtartam. A szállítási útvonal 1-1,2 km. Ha mindez igaz, akkor vagy irdatlan méretű kincsről lett volna szó, vagy arról, hogy a platóra való felrakodás előtt még a föld alatti alagútban is viszonylag hosszabb távon (több száz méter?), kézben kellett volna vinni a nem kis súlyú tárgyakat. Kérdés, hogy mindezt miért egy fizikálisan csak korlátozottan hadra fogható nővel tervezte Sümegh?

További kérdés, hogy vajon miért tekintette akkor is és később – katonai bevonulása előtt – Sümegh ezt a pincét biztonságos rejtekhelynek? Talán azt feltételezte, hogy Brizs elárulhatta a gyilkosainak (pontosabban kiverték belőle) s félő, hogy azok el fogják onnan szállítani? Tehát máshová kell tovább vinni.

A történet folytatása: Katalin nem vállalta az életveszélyesnek ítélt fuvart, sőt meg is szakadt Sümegh-gel való “munkakapcsolata”. Az alagút-rendszerben megtalált kincs sorsáról csak találgatni tudunk. A leginkább valószínű lehetőség az, hogy a Brizs Károly 1976 szeptemberi halálához kapcsolódó válság elmúltával továbbra is a helyén maradt. Persze más forgatókönyv is előfordulhat… de én most csak az általam ismert adatokból kikövetkeztethető legvalószínűbbet említettem meg.

Hogy akár a rendőrség, akár régész kollégák (Nádorfi Gabriella, Mráv Zsolt) hol, mit és milyen eredménnyel kutattak, hivatalosan nem tudhatjuk. Annyi azonban jó eséllyel kijelenthető, hogy igazából semmit sem találtak.

A kérdés most az, megkísérelhetjük-e az alagút-rendszer újbóli megtalálását? Válaszom az, hogy persze – miért is ne? Körül lehet nézni a kérdőjelekkel jelzett térségben, vajon látható-e ott bármi olyan jelenség, amely föld alatti alagút bejáratára vagy egy függőleges irányú “bejutási (beszakadási) helyre” utal, mint amilyenről Sümegh Katalinnak beszámolt. Ha valaki talál ilyent, kérem – hogy az illetékes múzeumokon (Magyar Nemzeti Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum) kívül – engem is értesítsen! Vizuális tájékozódásra, vagyis arra, hogy nyitott szemmel járjon, mindenkinek – külön engedély nélkül – joga van bárhol, természetesen a bekerített és lezárt, külön táblával és kordonnal lezárt területeken kívül.

pink

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s