Seuso-puzzle – összeáll a kép

Katalin 2003-ban mondta a Seuso-kinccsel kapcsolatban, hogy “a hozzá nem értő soha nem lelheti meg“. Ezt a mondatot tegnapig nem értettem meg! Azt hittem, valamilyen üres kivagyiságra utal, amit Katalin esetleg a vele együtt nyomozó régésztől – az azóta elhunyt Cserményi Vajktól – hallott. Van ilyesmi régészek között, meg más szakmákban is, hogy valaki piedesztálra emeli önmagát és a hozzá nem értők előtt misztifikálja a valójában nem is olyan imponáló szaktudását.

De rájöttem, hogy ez esetben nem erről van szó. Ugyanis van egy másik puzzle-elem is, melyet szintén nem tudtam hová tenni. 2004 szeptemberében készült szerződés-tervezet részlete a kinccsel foglalkozó miniszteri biztos és Katalin között:

szerződés vége

A pirossal aláhúzott mondatból a földásó gépet nem értettem, azt Katalin vajon miért kérte? Aztán tegnap leesett a tantusz!

Egyértelmű dolog, egy puzzle akkor van kirakva, ha minden elem a helyére került. Az is világos, hogy a helyes megoldás utólag mindig olyan, ami egyszerű és magától értetődő. Amikor már a birtokában vagyunk, fogjuk a fejünket, hogy erre mindeddig hogyan nem jöttünk rá? – hiszen egyszerű, mint a karikacsapás.

A nyomozás eddigi munkahipotézisei közül néhányat ki kell dobnunk, mert félre vittek bennünket. Tegnapig azt hittem, hogy Katalinnak Sümegh annak idején óvatosságból, teljes konkrétsággal nem mutatta meg az alagút-rendszer bejáratát. Azt is feltételeztem, hogy Katalin fontoskodott, illetve részben csak ámította Hajdú Éva miniszteri biztost és Vukán Béla nyomozót – akik aztán meg is szakították vele az együttműködésüket. Azt hittem, hogy a valóságos tudásánál többet sejtetett velük s miután erre úgymond “rájöttek”, meg is szakították vele a további kapcsolatot.  Pedig – tegnap döbbentem rá, óriási az esélye annak, hogy ők tévedtek.

Mindez természetesen kézzelfoghatóvá teszi a 30 éve megoldatlan ügy gyors lezárását, a kincs Katalin által ismert lelőhelyének feltárását (melyhez valóban gépre lesz szükség és ennek magától értetődő, pofon egyszerű magyarázata van). Rájöttem arra, hogy miért nem lelhette fel eddig senki sem – eddigi nyolc éves nyomozásom során én sem – a Katalin által ismert bejáratot (enyhítő körülmény, hogy a nyolcból 6,5 éven keresztül magam is Hajdú Éva és Vukán Béla mai szemmel téves megítélését osztottam, tehát esélyem sem volt a jó megoldás megtalálására).

Megkockáztatom, ha 2004 szeptemberében a miniszteri biztos asszony aláírta volna a szerződést, már akkor lezárult volna az ügy. Előkerült volna a kincs alagútban maradt része, a többi pedig ingyen Magyarországé lett volna.

A nyomozás feltehetően a végső szakaszába érkezett…

(folyt. köv.)

pink

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s