Szilha castelluma

A Lugos (románul leírva: Lugoj) várossal szomszédos, Temes-menti Szilha (román: Sâlha) községben a Hunyadi-korban várkastély (castellum) állt. A neves török ellenes hadvezéré, Haraszti Ferenc szörényi báné volt, aki 1488-ban befogadta oda rokonát, Haraszti Imre fia Gergelyt is. 1510-ben pedig a leányait fiúsíttatta benne. Erre azért volt szükség, hogy ingatlan birtokait örökölhessék.

A castellum későbbi története ismeretlen. Az újabb korokban Bánság (németül: Bánát) néven ismert tartomány 1552-1716 között török uralom alatt volt. Azonban Lugos városa 1554-től 1658-ig az Erdélyhez tartozó lugosi-karánsebesi bánság egyik központja volt. Hogy akkoriban mi volt a szilhai kastély sorsa, sajnos nem tudjuk  – de talán Lugos közelsége miatt (?) lerombolhatták.

Vajon hol volt konkrétan? Egyelőre csak feltevést fogalmazhatok meg ezzel kapcsolatban, ugyanis azt sem a helynevek, sem a rendelkezésünkre álló térképek és műholdas felvételek nem árulják el. Ilyen esetben csak a tapasztalatainkra támaszkodhatunk. Utóbbiakra hivatkozva, magam a falu északi szélén látható temető területére gyanakszom.

Szilha 2.jpg

Még nem jártam ezen a helyszínen s Google utcakép sem áll róla rendelkezésre. Általános tapasztalatként mondom, ha egyáltalán semmi fogalmunk sincs arról, egy-egy várat a település határában hol is kell keresnünk, akkor mindig a régi temetőt érdemes először felkeresnünk.

Szilha bm tp

Tovább fokozza gyanúnkat, hogy a feltételezhető várhely éppen a faluból kivezető út és a feltehető védőárok vizét biztosító Eruga-patak között  található. Kérdezhetné valaki, miért nem a Temes mellé építkeztek? Talán azért, mert az áradások során rendszeresen jelentkező nagy víztömeg miatt az nem lett volna biztonságosan szabályozható.

(holnap a képen szintén látható Pósakastélya kerül sorra)

pink

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s