Craiova kérdései

Olténia fővárosa kapcsán sok érdekes történelmi kérdés vethető fel. Maga a településnév román eredetű, de végződése egyházi szláv. Ez nem meglepő, ugyanis a balkáni szlávok zöméhez hasonlóan a román kereszténység gyökerei is a 9. századba, az első Bolgár Birodalom időszakába nyúlnak vissza.

Egy kései román krónika szerint éppen Szörény (Turnu Severin) térségében keltek át a Dunán “honfoglalásuk” során őseik. Attól persze, hogy egy forrás viszonylag későn keletkezett, még őrizhet a régmúltra utaló hiteles magot! Annyi bizonyos, hogy a 13. században, a Szörényi Bánság megszervezésekor már jelentős román lakosság élt ezen a környéken.

Mikecs László és mások kutatásaiból tudjuk, hogy a régi magyar helynevek sem ritkák Olténiában. Ezeket is hagyományosan a 13. századba keltezik. Hogy jogosan-e, másik kérdés. De itt és most hadd ne menjek bele a Kárpátokon kívüli magyarok (“csángók”) eredetének ágas-bogas kérdéseibe. Maradjunk csak annyiban, hogy Craiova neve valószínűleg a magyar királlyal függ össze, hiszen a tág térségben mást nem hívtak királynak!

Nagy kár azonban, hogy Olténia területének 13. századi történetéről – okleveles adatok híján – szinte semmit sem tudunk. Pedig ebben az évszázadban jöttek létre, a Magyar Királyság védőernyője alatt a későbbi román államiság előzményei. Milyen jó is volna, ha tudnánk, hogy mi volt akkoriban Craiova területén olyasmi, ami kapcsán a román lakosság a magyar királyról nevezte el a fontos központi helyet.

Egy biztos, a Szörényi Bánság történelmileg rövid életű olténiai fennhatósága az Anjou-kor elejére már végleg elenyészett, a környék a havasalföldi román fejedelmek ellenőrzése alá került.

Hogy nagyot ugorjunk az időben, a Habsburg Birodalom a törökökkel 1716-18 közt vívott háború eredményeképpen, két évtizedre szólóan meghódította Olténiát is. Ebben a rövid korszakban erődöt is építettek Craiova városában:

Krajova

1737. október 27-én egy török támadás következtében Sallhausen ezredes 800 katonájával  inkább célszerűbbnek ítélte kiüríteni, mintsem kilátástalanul ellenállni a túlerőnek. A 1739. szeptember 1-én aláírt belgrádi béke következtében aztán Craiova hivatalosan is visszakerült a török vazallus Havasalföldi Fejedelemség birtokába. Az erődöt lebontották, tudtommal ma már nyoma sincs.

Kérdés számomra, vajon konkrétan hol volt a képen látható osztrák erőd helye a városon belül? Ha valaki megfejtette, kérem jelezze!

felhívás 2019-07

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s