Elemzésbe kezdek

Az október 13-án, azaz 61 nap múlva sorra kerülő 9. csepregi helyi önkormányzati választás előtt nem árt képbe kerülnünk arról, hogyan is jutottunk el idáig, illetve hol is tartunk éppen. Rendszeres olvasóim tudják, hogy az elmúlt néhány évben, a “négyek” által kikényszerített időközi választás óta, gyakorlatilag nem foglalkoztam csepregi ügyekkel. Mint a múlt iránt (is) érdeklődő ember és eddig háromszor megválasztott városi képviselő, természetesen magam is próbálom megérteni, mi volt és van a környezetemben.

Mondhatom azt is, hogy minden eddigi választásnál azzal a tudattal mértem fel a helyzetet, hogy mi van akkor, ha lehetőséget kapok Csepreg sorsának érdemi befolyásolására, jobbítására. Megjegyzem, erre félig-meddig 1998 és 2006 között volt csak esélyem, de azokban az években – a néhai Molnár Sándor polgármestersége idején – ellenzéki voltam s valami jobbat szerettem volna elérni a meglévő állapotokhoz képest. Más kérdés, hogy aztán csak rosszabb lett! Mindkét fideszes polgármester hozzáállását katasztrofálisnak ítélem, hasonlóan a színtelen-szagtalan, fidessszel megalkuvó Király-Kovács páros által fémjelzett, puhább évekhez.

Csepregen már a Háromi-féle “ófideszes” időszakban megszűnt a demokrácia, a becsület és az igazmondás. A Király Árpád által fémjelzett, langyos 4 évben ahelyett, hogy helyreállították volna a demokráciát és a polgárok bevonásával valódi nyilvánosságot teremtettek volna, lényegében meghagyták az előző évek suba alatti döntési mechanizmusait és az “ördög” elkergetése helyett, a vele való összefogást keresték. Így került előtérbe az “újfideszes” Vlasich Krisztián, aki már ebben az átmeneti időszakban is a város pénzügyi bizottságát vezetve, gyakorlatilag “társuralkodó” lett a gyengekezű Király mellett.

2014-ben ugyanez folytatódott volna, csak azzal a különbséggel, hogy a megfordított szereposztásban Vlasich önmagán kívül mindenki mást kipenderített a “hatalomból”. A volt polgármester és mindkét bizottsági elnök szembekerült az egyszemélyi uralommal – ez eredményezte aztán a képviselő-testület 2016 tavaszi feloszlatását.

Vlasich K 2018-5

(a véletlen játéka: a Google Earth utcaképén éppen Vlasich sétál be a hivatalába)

folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s