Érdekes vizsgálatok Csepregen

Egyik legfontosabb ígéretem “a közpénzekkel való nyilvános, pontos elszámolás” volt az októberi önkormányzati választáskor. Teljesítéséről nem feledkeztem el, de sajnos bizonyos nehézkességi tényezők miatt csak vontatottan jutok hozzá a szükséges információkhoz és a közel 2 Mrd Ft felhasználásnak részleteit illetően még most is viszonylag keveset tudok. Nincs ez másként a jelenleg zajló folyamatok esetében sem. Kérdezheti a naív olvasó: mi lenne, ha esetleg alpolgármester sem volnék?

Ami még nagyobb gond, hogy a város lakossága szinte semmiről nincsen rendesen tájékoztatva. Még a város honlapja sem működik megfelelően. Botrányos, de például a tavaly december 18-án tartott közmeghallgatás jegyzőkönyve még a mai napig nem készült el (vagy esetleg elkészült, de titkolják). Pedig ott csak lakossági javaslatok és észrevételek hangzottak el, nem is pénzek felhasználásáról vagy érdemi döntésekről volt szó.

Update (1): tegnap még nem volt fenn, most már igen, mindjárt el is olvasom (2020-02-20, reggel 8.14):

Click to access Kozmeghallgatas_2019.12.18.pdf

(Végül a jegyzőkönyvet 9 hét elteltével mégiscsak sikerült nyilvánosságra hozni!)

Ígéretes fejlemény is volt azért: február 5-én, polgármesteri kezdeményezésre, szép számú résztvevővel civil egyeztető fórumot tartottunk, ahol felmerült az is, hogy ne az előző polgármester idején megszokott titkolózó kamarilla-politika és egyszemélyi vezetés működjön, hanem minél több polgárt vonjunk be a város ügyeinek intézésébe, a döntések előkészítésébe.

A másik érdekes fejlemény, hogy két nagyon sok jogos kritikát kapott, idén nyáron úgymond befejezett (?) és “elszámolt” fejlesztés utóvizsgálatába kezdett az Állami Számvevőszék!

Update (2): jegyző úrtól délután megtudtam, hogy nem az Állami Számvevőszék, hanem a Magyar Államkincstár folytatott utóellenőrzést és helyszíni szemlét a részben megvalósult fejlesztések kapcsán. Kíváncsi leszek, vajon mindent rendben, illetve a terveknek megfelelően teljesítve találtak-e?

A Rákóczi utcai “kerékpárút” (153 M Ft):

kerékpárút

Valamint a Csepreg “zöld szíve” fantázianéven zajlott malomkerti parkosítás (100 M Ft):

Malomkert

(Nem tudom, ezeket miért nekem kell nyilvánosságra hoznom s miért is nincsenek fenn az elszámolások a város honlapján? Elvégre, ami a közös pénzünkből valósul meg, ahhoz mindenkinek köze van! Meg van egy törvény is a közérdekű adatok kötelező nyilvánosságáról.)

A Malomkert átadására előttem ismeretlen okból, tudtommal nem is került sor (de persze “titokban” lehet hogy átadták?). Egy biztos, botrányos tartalommal!

Update (3): Ugyan a parkosítás még az októberi önkormányzati választást megelőző napokban is folyt, de – mint ma megtudtam – már volt egy átadási ünnepsége augusztus 12-én. Ami mondjuk nem meglepő, mert emlékezetem szerint az ottani játszóteret is kb. háromszor adták át/ szentelték fel stb.

Felelős egyelőre nincsen. Kíváncsian várom az utóellenőrzés eredményét. Jó munkát kívánok a revizoroknak és biztosítom olvasóimat, hogy alapos tájékoztatást fogok adni az esetleges megállapításaik tartalmáról.

A képek szeptember végén készültek:

Érdekes vizsgálatok Csepregen” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Leváltották és feljelentették a csepregi alpolgármestert, mert kíváncsi volt, hogyan költi a város az uniós százmilliókat | atlatszo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s