Szétlopjuk?

Ma rendkívül kényes helyzetben vagyok, amikor tájékoztatnom kell a nyilvánosságot a csepregi képviselő-testület tegnapi üléséről. Ugyanis a legfontosabb és legérdekesebb dolgok a zárt ülésen hangzottak el s annak csak az eredménye került kihirdetésre a nyílt üléshez való visszatérést követően.

Biztos vagyok abban, hogy igencsak komoly következményei lesznek a tegnapi döntéseknek. Talán még a város történetébe is bekerülnek utóbb! Hogy kiváló 19. századi költőnket, Arany Jánost idézzem: “repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg… s kit hogyan talál meg”.

(a képen a Promenád valamiért habzó halas szökőkútja)

Rögtön az ülés elején kiosztásra került egy új napirendi javaslat, amely már tartalmazta a lényeget, a Bölcsőde és Óvoda ügyében indított közbeszerzésünket. Továbbá meglepetésként egy műszaki ellenőri tevékenység ellátására szóló beszerzési eljárás megindítását is a leendő Bölcsőde építkezéssel kapcsolatban – a szokott bennfentes szereplők meghívásával (előre borítékolható, hogy közülük ki fog nyerni). Várhatóan az állandó nyertes adja majd a legkedvezőbb ajánlatot, a másik három bennfentes csak azért van, hogy ők meg drágább ajánlattal jelentkezzenek.

Természetesen – ezek után – a napirendet sem fogadtam el, mert nagyon nincsen rendben, hogy puszta formalitássá tesszük a város ügyeinek eldöntését. Hasonló állásponton volt alpolgármester elődöm is, aki aztán – mivel nem volt idő az előterjesztések érdemi megismerésére – következetesen tartózkodott a szavazásoknál (azt nem árulhatom el, hogy a zárt ülésen is ezt tette-e, tessék kitalálni!). Hogy alpolgármester utódom a zárt ülésen esetleg milyen öngólt rúgott, arról szintén nem írhatok. Egy biztos, a jegyzőkönyvet majdan hitelesítő képviselőtársunk igencsak kényes helyzetben lesz!

A zárt ülés jellege miatt csak a nyilvánosan kihirdetett döntésekkel kapcsolatos véleményemet fejthetem ki. Konkrétumok nélkül mondom, hogy fedezet nélküli kiadásokat vállaltak be azok, akik megszavazták az Óvoda és a “középső iskola” energetikai korszerűsítésre vonatkozó pályázat eredményét (TOP-3.2.1-16-VS1-2017-00016). Másik épületenergetikai pályázatunkat viszont eredménytelenné nyilvánították s újra – csökkentett tartalommal meghirdetjük azt. Ez a Városházára, az Egészségházra és a Művelődési házra vonatkozik (TOP-3.2.1-16-VS1-2017-00011).

Ezeknél is felelőtlenebbek és a város 2022. évi működését súlyosabban veszélyeztetik az Óvoda korszerűsítéssel (TOP-1.4.1-15-VS1-2019-00050) és új Bölcsőde építésével (TOP-1.4.1-19-VS1-2019-00009) kapcsolatos döntések. Itt nagyságrendjében kezelhetetlennek tűnő túlköltekezésről van szó!

Hogy milyen kérdéseket tettem fel, azt nem hozhatom nyilvánosságra. Csak általánosságban fogalmazhatok meg példát (esetleges hasonlóság a véletlen műve!). Van két pályázónk mondjuk, nevezzük őket “A”-nak és “B”-nek. A kedvezőbb ajánlatot “A” adja s amúgy szebb és okosabb is. “B” szintén ügyes, de drágább árat ajánl.

Ugye logikus lenne, ha “A” nyerne, de mi minden áron “B”-t akarjuk nyertesnek kihozni. (Hangsúlyozom, ez csak egy példa és semmi köze Csepreghez!) Hogyan lehet ezt megoldani? Úgy, hogy “A” ajánlatát – mondvacsinált okokra hivatkozva – érvénytelenné nyilvánítjuk s így már tiszta a pálya “B” előtt.

Jövő csütörtökön újra, ezúttal a rendes szeptemberi ülés következik. Már most jelzem, fontos napirend előtti felszólalásom lesz, mert én – némely képviselőtársaimtól eltérően – komolyan veszem azt, hogy Csepreg város lakói érdekében, csakis felelős döntésekhez adhatom a nevemet.

(a címben – mielőtt valaki hibásan értelmezné – a tegnapi bejegyzésemre utalok, illetve kérdőjel is van a végén!)

Szétlopjuk?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Leváltották és feljelentették a csepregi alpolgármestert, mert kíváncsi volt, hogyan költi a város az uniós százmilliókat | atlatszo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s