Komoró

A szabolcsi Komoró község a nagy Tisza-kanyar térségében, Kisvárda és Záhony között található. Nem tudunk arról, hogy valaha városias, központi szerepkört betöltő helység lett volna.

Pedig az első katonai felmérés térképén a várrekonstrukciókban is jeleskedő Kőnig Frigyes festőművész érdekes megfigyelést tett közzé róla a Várak, kastélyok, templomok (www.varlap.hu) legfrissebb számában.

Komoró 1

A látottak szerint Komorót széles vizesárok övezte és a “város” északnyugati sarka Kőszeghez, Pécshez hasonlóan külön belső várat képezett. Vajon Komorónak városerődítése lehetett?

Ennek nyomai egy a település keleti oldalán,  a telkek végében ma is meglévő árok formájában részben most is láthatók. Egy 1974-ben készült légifotó:

Komoró 1974.jpg

Az egykori erődítés igen nagy területű, kb. 840 x 640 m (~ 42 ha), a “belső vár” kb. 260 x 280 m (~ 6 ha). Ráadásul nem illeszkedik semmilyen városvédelmi logikába. Tehát szerintem nem Komoró településének erődítéséről van szó, hanem egy korábbi kétrészes várról, melybe utóbb “beköltözött” a falu.

Érveim: egyrészt, ha a régi Komoró védelmére épült volna, akkor a “belső vár” a község központjában, a templom körül lenne. Másrészt túl nagy és emiatt eleve védhetetlen a lakosság számához képest.

Korát nem ismerjük, de a magyar történelembe nem illik – tehát régebbi lehet.

tamogatas-2016