Bakay Kornél, az érdemdús

Nem szívesen írok a címben szereplő régész “kollégámról”, szerintem szakmánk szégyenéről, egy igazi sarlatánról, akinek igencsak komoly gondok adódnak a felkészültségével s főleg az ítélőképességével. Mint emberről, meg inkább: no comment…

Igazi szélkakas. Mint idősebb kollégáktól tudom, pályája kezdetén az MTA Régészeti Intézetében MSZMP párttitkár volt. Később az akkori rendszer kegyeltjeként Somogy megyei múzeumigazgató lett. Én már csak kőszegi múzeumigazgató korában, 1977 után – még gimnazistaként – ismertem meg.

Később a Vas megyei múzeumigazgatóságon együtt voltunk a vezetői értekezleteken s egymást váltottuk a múzeumi évkönyv-sorozat szerkesztői székében (mármint én, őt). Egy ízben írásos vitába is keveredtünk, anyaga a Vasi Szemle 1991-es évfolyamában olvasható. Különösen ajánlom Engel Pál külső hozzászólását, abban olvasható az első bekezdésben megfogalmazott véleményemhez hasonló ítélet.Ezt nem tudta feldolgozni, utóbb már a köszönésemet sem fogadta. Hiába, egy tahó, faragatlan alak.

1990 után, mint a régi rendszer “üldözöttje” lépett fel. Engem, aki sosem voltam az állampárt tagja, Sztálinhoz hasonlított. Az MDF-ből 1989-ben (!) kizárták, ott még az MSZMP-vel párhuzamosan volt tag. Később a szélsőjobboldali pártok, mozgalmak házatáján sertepertélt. Még egy neonyilas nosztalgia-kiállítást is rendezett 2003-ban Kőszegen, az akkori szerencsétlen megyei múzeumigazgató asszisztálása mellett (aki persze Bakay bábja volt).

No, tegnapelőtt Balog Zoltán prédikátor, miniszter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést nyújtotta át neki.

Megtalálja a zsák a foltját.

Bakay Kornél, az érdemdús” bejegyzéshez 3ozzászólás

  1. Király Árpád, véresszájú kommunista csemete és egykori meggyőződéses (vagy megélhetési?) bolsevik jelenleg Csepreg város “független-demokrata” polgármestere, -nagyrészt az Önnek köszönhetően is!

    Nem kell mindig távolra mutogatni kedves DJ!

    Válasz
  2. Két dolog, amit hozzátennék:
    Egyrészt mindenkit a saját tettei alapján méltányos megítélni, Király Árpádot is…
    Másrészt nem kell a szerepemet túlértékelni, bár kétségtelen, hogy támogattam őt, mert benne láttam a reális lehetőséget a változásra. Igaz, ahhoz egy szerencsésebb összetételű képviselőtestület is kellett volna. Lehet, más lett volna a helyzet, ha én is bekerülök! De erre szokás mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat (ha meg is lett volna a szükséges többség, akkor sem biztos, hogy meg lehetett volna lépni a szükséges reformok kritikus tömegét – ráadásul közben a fidesz gyakorlatilag megszüntette az önkormányzatiságot, elvonta a minimálisan szükésges forrásokat is).
    A problémák jövőbeli megoldásának alapfeltétele Orbán bukása jövőre. Ha ez megvalósul (?), akkor alkalmas helyi képviselőjelölteket kell majd keresni,- nehéz lesz… Ha marad, akkor úgyis vége az önkormányzatiságnak, majd pártapparatcsikok, megélhetési “politikusok” elbohóckodnak s ragozzák a semmit…

    Válasz
  3. Visszajelzés: Történelemhasználat – avagy tények, logika, nyelv az eszmével szemben – Tényleg!

Hozzászólás