Királyháza

Ma a történeti Ugocsa vármegye egyik érdekes kérdését nézzük meg. Királyháza (ma ukránul Korolevo) a Tisza balpartján, a síkság és a hegyek találkozásánál, egy ősi történelmi útvonal mellett fekszik.

“Domus regalis” formában, azaz a király házaként 1262-ben említik.Vagyis már előtte is ugyanúgy hívták, mint ma. Érdekes módon a fölötte épült vár mégis eltérő nevet kapott: Nyaláb(vár). Utóbbi a vár felépülte előtt talán a hegy neve lehetett? Miért nem az előkelően hangzó Királyháza lett a vár neve? Vagy a település miért nem lett az új várról Nyaláb(váralja)?

A magyarázatot talán az adhatja, hogy Királyháza névadó királyi háza nem a későbbi Nyaláb vár előzménye volt, hanem egy másik, attól különböző objektum. Talán egy más királyi udvarhelyeken is ismert motte, magyarul földhalomvár?

A római katolikus temetőben 4 m magas mesterséges halom emelkedik, átmérője kb. 30 m. Belsejét kőbányának használta a megboldogult plébános – írta 1891-ben Mihalik József, még egy arany poharat is találtak benne, mely a plébános birtokába került.  Az a temető, ahol a kérdéses domb állt, ma már nincs meg.

A helyét a régi kataszteri térkép jelzi:

Királyháza kat

Ugyanez egy közelmúltbeli térképre jelölve:

Királyháza tp

A műholdképeken úgy látom, most kertek vannak a helyén. Érdekes volna, ha valaki tudósítana a domb sorsáról? Teljesen elhordták vajon? Vagy csak a műholdról nem feltűnő?

 

 

Hozzászólás