Dályok ismeretlen vára

Nemrég egy szerényen a neve elhallgatását kérő úriember, két számomra ismeretlen dél-baranyai várhelyre is felhívta a figyelmemet – amit ezúton is köszönök neki! Mindebből két tanulság is adódik. Egyrészt a történelmi Magyarország várainak, várhelyeinek ma ismert 9000 körüli száma még biztosan növekedni fog s Németországhoz hasonlóan 10.000 fölötti lesz a mennyiség, a ma még gyengébben felderített területek újonnan felfedezendő objektumaival együtt.

Másrészt érdemes fokoznunk erőfeszítéseinket a különböző korszakok erődített helyeinek mielőbbi topográfiai meghatározása érdekében.

A Drávaköz Vörösmarti-hegységtől északra eső Duna-parti települése Dályok (újkori horvát nevén: Duboševica). A Duna-mappáció 1819-es térképén szerepel egy a Duna-ártér szélén jelölt, Vár névvel ellátott sziget:

Dályok-Vár

Ugyanez közelmúltbeli délszláv térképen:

Dályok tp1

Műholdképen:

Dályok mh

Kb. 370 m hosszú, középen 160 m széles területről van szó, azaz kb. 4,6 ha. Egyelőre a térképek alapján csak sejteni lehet, hogy a nyugati irányból mesterséges árok határolja az egykori szigetet, a Duna ártere felől pedig természetes magaspart.

Történeti adatok hiányában a németek által “Vor- und Frühgeschichte” (elő- és korai történelem) névvel illetett i. sz. 1000 előtti korszakok valamelyikébe tartozhat. Mai tudásunk alapján leginkább bronzkori vagy vaskori lehet – de a rómait kivéve, akár más korszak is elképzelhető.

Egy biztos, folytatni kell a topográfiai munkát:

mecenatura

 

Hozzászólás