Csepreg ma és holnap

Mint az tegnap délután kiderült, holnap reggel 8 órakor fog sor kerülni “suba alatt” (?) a csepregi képviselő-testület első nem ünnepi ülésére. Ezt én, mint a város alpolgármestere is csak a meghívóból tudtam meg. Polgármester úr annyira elfoglalt, hogy noha kétszer is találkoztunk, ezt mint nyilván jelentéktelen dolgot, nem említette meg külön.

Persze van itt egy fizetett, főállású, jogot végzett városi alkalmazottunk, a jegyző úr is. Vele szintén konzultáltam néhány kérdésről tegnap, de ő sem hozta szóba a csütörtöki munkakezdésre meghirdetett plénumot. Nyilván nincs is különösebb jelentősége annak, hogy a lakosság által éppen ma egy hónapja leváltott, de azóta is minden nap Csepregen szervezkedő korábbi polgármester hány milliót kap végkielégítés címén az adófizetők pénzéből.

Az amúgy bizonyos dolgokban szőrszálhasogató és legalábbis látszólag nagyon alapos jegyző úr elfelejtette volna figyelmeztetni polgármester urat arra, hogy legalább formailag legyen szabályos az összehívás? Egy biztos, Csepreg polgárai felé – ha már egyszer a bizalmukat egy új polgármesterbe vetették, célszerű és helyénvaló lenne meg is felelni ennek a bizalomnak. Magam alpolgármesterként, jóhiszeműen “életemet és véremet” adom azért, hogy helyére billentsük Csepregen a tisztességet és a becsületet. Azonban azt csak tiszta, egyenes és jogszerű módon lehetséges megtennünk. Az nagyon nem korrekt, ha  hülyének nézzük az embereket és a nagy változás abban állna csak, hogy a Pista helyett a Jani veszi fel a fizetést!

Annak része lenne a lakosság megfelelő időben és módon való tájékoztatása. Nem azért vállaltam el az alpolgármesteri felkérést, hogy ugyanolyan sunyi, titkolózó, belterjes módon menjenek tovább Csepreg dolgai, mint a 2016-2019 közti ciklusban.

Csepreg történelmi főtere

Innen is javaslom a polgármester úrnak, hogy vagy szervezze meg a lakosság normális tájékoztatását, vagy bízzon meg engem a feladattal. Nagyon nem jól lenne ugyanis, ha ugyanúgy mennének tovább a dolgok, ahogyan azok az előző polgármester idején mentek. Nem árulhatjuk el ugyanis a lakosságot és a város érdekeit. Én magam például a “tiszta kéz” programját nem vagyok hajlandó feladni. Nem tudnék ugyanis borotválkozáskor a tükörbe nézni, ha bárkinek egy percig is kételkednie kellene őszinte és egyenes szándékaimban. Úgyhogy, jegyző úrtól várjuk a közérthető, tömör és világos elszámolásokat az elmúlt három év városi beruházásairól. Reális időben, még november végéig.

Hogy a nekem október 30-án – engem is meglepő módon – bizalmat szavazott képviselőtársaim hozzáállásáról is röviden tudósítsak, el kell mondjam, bujkálnának a lakosság elől. Megy a sumákolás és az intrika, szervezkedés. Nem jól van ez így! Nagyon nem jól.

Az állítólag jól működő hivatal (forrás: jegyző úr) titkársága még arra sem volt eddig képes, hogy eljuttassa hozzám 3 helyi képviselő telefonos elérhetőségét. Ha még a város alpolgármestere sem tudja elérni őket, akkor vajon miben reménykedhet egy sima állampolgár? Ha valaki a város honlapján keresztül keresi Csepreg város képviselőinek elérhetőségeit, jelenleg csak az enyéimet találja meg, de azt sem a titkárság vagy a jegyző tette föl, hanem külön kérésemre a webmester. Jegyző úrtól tudom, hogy több képviselő nem is akarja, hogy a lakosság úgymond “zaklassa” őt, tehát sem telefonos, sem email elérhetőségét nem óhajtja nyilvánosságra hozatni. Pedig ez nem derogál Szombathely vagy Kőszeg képviselőinek. A polgári értékrendű helyeken, ahol nem a feudalizmus és a cselédmentalitás érvényesül, magától értetődik, hogy a város elméletileg közbizalmat élvező képviselői nem bujkálnak a lakosság elől, hanem kapcsolatot tartanak vele. Megjegyzem, erre az önkormányzati törvény 32. § (2) k) pontja kötelezi is őket. Nemde jegyző úr?

A másik dolog a tegnap leadott képviselői vagyonnyilatkozatok kérdése. Ezekkel kapcsolatban is hatalmas a titkolózás. Ráadásul szakmailag téves alapon! Pedig normális helyeken a közérdekből nyilvános adatok egy kattintással könnyen hozzáférhetők bármely állampolgár számára. A http://www.parlament.hu oldalon bárki megnézheti Orbán Viktor, Kövér László, Gyurcsány Ferenc, Ágh Péter vagy Bana Tibor vagyonnyilatkozatát. Ugyanezt a csepregi képviselők továbbra is rejtegetnék. Magam már hétfőn elküldtem illetékes helyre a saját vagyonnyilatkozatom többiekével egyidőben a honlapra feltölthető pdf-változatát.

Csepregen olyan szabályok vannak az SzMSz-ben, melyek ellentétesek a magasabb szintű jogszabályokkal – tehát érvénytelenek. Más kérdés, hogy a korrekt állapot létrehozását elég illuzórikus olyan személyektől várni, akik a további titkolózásban érdekeltek.

De mára most ne többet. (Zárójelben csak annyit jegyzek meg a jegyző és a renitens képviselők felé, hogy nem ellenetek , hanem értetek haragszom.) Két hete egy megállapodást kötöttünk. Helyénvaló lenne betartani azt. Csepreg lakosság azt várja tőlünk hogy találjuk meg az eredményes együttműködés módját és a város pénzével tisztességesen bánjunk.

Mára ennyit! Akinek módja van rá és ideje engedi, kérem jöjjön el holnap reggel 8-ra a városháza második emeleti tanácstermébe. Csepreg most induló öt éve ugyanis nem csak 7 választott ember belső ügye, hanem több mint 3200 főt érint! Hogy lesz-e valamilyen közvetítés, én sem tudom. Hangfelvétel mindenképpen készülni fog, melynek szükség esetén – ha más nem lesz – kezdeményezni fogom a nyilvánosságra hozását.

Csepreg ma és holnap” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Fideszes g.ci a polgármester meg a jegyzője is, -mi mást lehetett várni tőlük?

    Válasz

Hozzászólás