Csepreg főtéri kastélya

Hamarosan elindul – 12 éves várakozás után – Csepreg egyik legértékesebb épületegyüttesének felújítása, újraépítése és a 21. század igényeinek megfelelő, méltó hasznosítása. Nem csak szépészeti beavatkozás lesz, hanem reményeink szerint egy olyan nagy léptékű fejlesztés, amire nem csak mi helyben élők lehetünk majd büszkék, hanem világszerte is öregbíteni fogja Csepreg hírnevét. Most a kezdő lépéseknél tartunk, ezért is mutatok be néhány térképet a történetileg egybe tartozó kastély körüli épületekről:

főtéri kastély 1857

(1857-es állapot)

főtéri kastély 1881

(1881-es helyzet)

főtéri kastély 1910

(1910-es állapot)

Tudni kell, hogy a kastély déli épületszárnyát 1930-ban bontották le. Azt követően épült fel a bontott anyagból az Eperjesy (eredetileg Gerentsér) és a Szedenik-villa. Utóbbi 1932-ben.

A kastély régi fényképe (1927 előtt):

Schöller kastély

A Szedenik villa 1932 után:

Szedenik villa

Mindkét képen látható, hogy eredetileg a mai zöldterület szélén, ívben haladt a kastély-együttes előtti gyalogjárda. A mai állapot, az épületek fala melletti járdával csak a nagy kastély 1968 körüli, iskolai célokra történt átépítésekor jött létre. Megjegyzem, már 1953-tól iskolának használták a kastélyt, de még a megelőző belső térelosztás megváltoztatása nélkül.

Csepreg új városvezetése kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a kínai tulajdonú Blue River Holding által tervezett beruházásnak! Nem nehéz belátni, ha van Csepregen a város érdekeinek megfelelő fontos fejlesztés, az történelmi városközpontunk méltó újjáépítése és nemzetközi színvonalú hasznosítása lesz.

Hozzászólás