Párbaj Bordeaux-ban

Steven Runciman (1903-2000) a 20. század legzseniálisabb történészei közé tartozott. Több műve magyarul is olvasható. Először a szintén zseniális, viszonylag fiatalon elhunyt Engel Pál (1938-2001) barátomtól hallottam róla. Aki még nem olvasta volna eredetileg angol olvasók számára megírt “Szent István birodalma” című, hazánk 1526 előtti történetéről szóló alapművét, az kérem, sürgősen pótolja.

Runciman “A szicíliai vecsernye” című könyvében írja le a Bordeaux-ban 1283-ban I. (Anjou) Károly szicíliai és III. Péter aragóniai király közti sajátos párbajt.

Kora reggel kilovagolt Péter király a kijelölt helyszínre, de nem volt ott senki. Ekkor a heroldok kihirdették, hogy Károly szicíliai király gyávaság miatt nem jelent meg, ezért hitvány alak, aki nem mer szembenézni Isten ítéletével. Emiatt Péter király győztesnek van minősítve.

Valamivel később Károly szicíliai király is megjelent fényes lovagi kísérettel, maga a francia király is köztük volt. Péterék addigra már távoztak, úgyhogy ők is üres mezőt találtak. A heroldok kihirdették, hogy Péter aragóniai király gyávaság miatt nem jelent meg, ezért hitvány alak, aki nem mer szembenézni Isten ítéletével. Emiatt Károly király is győztesnek lett kihirdetve.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s