Törökkoppány (2.)

Mivel a Mohács előtti időből nem ismerünk adatot Koppány váráról, elvileg elképzelhető volna, hogy csak röviddel a török hódítás előtt épült. Olvasható a várról szóló irodalomban, hogy Török Bálint építkezett volna itt is 1536-ban. Azonban nem árt óvatosan kezelni a konkrét forrásmegjelölés nélkül idézett adatokat, hiszen nagyon gyakoriak a különféle szerzők egymástól kritikátlanul átvett, gyakran téves adatai.

Egy biztos csak, egy 1556-ból származó jegyzék már tartalmazza, mint a törökök által a magyaroktól elfoglalt várat. Tehát az a variáció, hogy eredetileg a törökök építették volna, elesik. Arról lehet szó inkább, hogy az 1108 óta végig a dömösi prépostság birtokainak központját jelentő, akkor még nem “török” Koppányban lehetett egy préposti kúria. Talán a plébániatemplom szomszédságában. Esetleg a szászvári püspöki udvarházhoz hasonlóan közös védőfallal övezve s ezt értették – a forrásokban amúgy nem említett – koppányi váron.

Amikor Álmos herceg 1108 táján megalapította a dömösi prépostságot, addigi hercegi udvarházát adta az egyházi testületnek. A hely Koppány neve viszont azt sejteti, hogy már 997 előtt is hercegi udvarhely volt ott! Volna tehát mit kutatni ezen a helyszínen is.

Egy teljesen hiteltelen korabeli ábrázolás az elképzelt várról:

koppany-n

(a képet elrettentő példaként tettem ide, hiszen nyilvánvaló, hogy a koppányi vár sík területen épült!)

Hozzászólás