A Botkák széplaki kastélya

II. Rákóczi Ferenc talán legsikeresebb hadvezére, Bezerédj Imre brigadéros és sógora, széplaki Botka Ádám alezredes 1708 decemberében Sárospatakon hóhér pallosa alatt fejezték be földi pályafutásukat. Ennek előzménye az volt, hogy tárgyalásokba bocsátkoztak a császári-királyi oldalra (“labancok”) való átállásról. Emögött pedig az állt, hogy Bezerédy világszépnek mondott feleségét, Botka Máriát elfogták a labancok s Bezerédj nagyon fájlalta a hiányát.

Nem tudjuk pontosan mióta birtokolták a Botkák (egyes adatokban Bottkák) széplaki névadó birtokukat, a mai Vas megyei Mikosszéplakot. 1414-ben már biztosan az övék volt s egy 1549-ből fennmaradt adóösszeírás szerint a faluban is laktak. (a mai Mikos- előtag 19. századi eredetű, amikor a határban, Mikosdpusztán épített kastélyt a báró Mikos família)

Vajon hol állt a régi kastély? Elég ránézni az 1857-ből származó kataszteri térképre:

mikosszeplak-kat

Az épület nagyobbik része ma is áll:

mikosszeplak-sw

Alaposabban tudtommal még senki sem tanulmányozta a részben alápincézett, tekintélyes épületet, amely láthatóan lakóházként funkcionál.

Nagyon érdekes volna, ha kiderülne milyen épület állhatott az Árpád-kori Széplak névadás mögött. Az országban szerte fellelhető ‘széplak’ helynevek hátterében ugyanis a nyelvészek korabeli földesúri lakóhelyeket feltételeznek. Lehet hogy a képen látható széplaki ház az ország legrégibb álló lakóépülete?

Hozzászólás