Bálványosvár elővárai?

Az észak-erdélyi Bálványosváralja (Unguraş) határában, a Várhegytől északra, a Szamos-völgyében futó főútvonal felől a Bandó-patak mentén érkező bekötőút mentén érdekes helyneveket olvasunk térképeinken.

Az első katonai felmérésen Kastéj B(erg), illetve ettől a ponttól keletebbre a harmadik felmérésen Sietvár feliratot. Utóbbi a hasonló helynevek írásmódjából következően, értelme szerint: ‘süllyedtvár’.

Egyelőre a neveket magyarázó objektumok még felderítetlenek, tudtommal senki sem kereste vagy vizsgálta azokat. Azonban általánosságban mindenképpen elmondható, hogy a helynevek mindig fontos forrásaink s nem a véletlennek köszönhetik a létrejöttüket.

A szituáció műholdtérképen:

Bálványosváralja mh tp

Ugyanezek a helyek szintvonalas topográfiai térképen:

Bálványosváralja tp

A Kastély-tető és a Sietvár lehetséges helyét én pontosítottam a domborzati adottságok figyelembe vételével.

Az egyelőre ismeretlen elő- vagy ellenvárak dolgát csak elméletileg lehet magyarázni. A bihari Sólyomkő 1318-as ostromáról jegyezték fel azt, hogy a király hívei két ellenvárat építettek a kiskirály Borsa Kopasz Jakab várának ostroma kapcsán. Hasonló “ostrom kastélyok” létéről tudunk például a barsi Hrussó és a zalai Kemend ostromaival összefüggésben is. A latin castellum – magyar kastély szó ugyanis eredeti értelme szerint erődítést, kis várat jelent!

Ha valaki bejárja a jelzett hegyeket, kérem ne felejtsen el az eredményről engem sem tájékoztatni!

arany

 

Hozzászólás